Bahan - bahan
500 gm ikan pari - dibersihkan
500 gm ikan pari - dibersihkan
20 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih2 sm halia
2 sm kunyit hidupSedikit belacan* cili kerini, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup dan belacan dikisar (A)
5 biji belimbing buluhAir asam jawa secukupnya
Daun kesum, serai, minyak masak dan garam
Daun kesum, serai, minyak masak dan garam
Cara membuat
1. Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan (A) sehingga berbau2. Masukkan air asam jawa, serai dan daun kesum.3. Apabila mendidih, masukkan ikan dan garam. Masak hingga mendidih.
1. Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan (A) sehingga berbau2. Masukkan air asam jawa, serai dan daun kesum.3. Apabila mendidih, masukkan ikan dan garam. Masak hingga mendidih.
No comments:
Post a Comment