1 kg daging
1 tin besar quaker oat
1 tin ghee
4 biji bawang besar- dimayang
15 biji bawang putih-dihiris
1 inci halia-dihiris
sedikit cengkih, buah pelaga, kayu manis,
serbuk lada sulah
garam (according to taste)
methods:
1.Rebus daging yg dah dipotong2 together with the bawang putih, bwg besar, halia and rempah campak diatas sampai empuk dan boleh dicerai cerai macam orang nak buat serunding tu - siat halus halus - tapis air - ketepikan.
2. Air rebusan daging yg dah bertapis tadi didihkan balik atas periuk (seeloknya guna heavy bottomed pot supaya tak senang hangit) - masukkan balik daging yg dah disiat, quaker oat, garam, serbuk lada sulah - kacau hingga sebati .
3. agak agak dalam 10 minutes later, masukkan ghee and continue to kacau adunan tadi atas api kecil sampai semuanya sebati - jadi kenyal dan halus - part ni yg leceh dan lama.
4. Bila nampak arisa tadi dah well cooked, angkat dah boleh hidang dengan cili merah yg ditumbuk dgn garam + perah asam limau. Nak tambah kick lagi boleh bubuh honey sikit atas arisa tadi.
Thursday, February 14, 2008
ARISA (Lemon Tart)
Posted by Hisham at 12:31 AM
Labels: Malaysia Recipe
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment