Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal atau siakap [bersihkan dan kelar kedua belah badan]Tepung jagung [untuk salut ikan]1 labu bawang besar ] mayang2 ulas bawang putih ]1 s/b haliaMinyak untuk goring ikanBahan Sos½ cawan sos toamto3 s/b sos cili3 s/b sos tiram3 s/b air1 s/k gulaBahan Hiasan1 pokok daun bawang [potong 3 – 4 cm]2 biji cili merah ]2 biji cili hijau ] mayang2 biji buah tomato [belah 4
Cara Memasak
1. Sapukan tepung jagung disekeliling ikan.2. Gorengkan ikan dalam minyak yg banyak sehingga masak dn kuning keeemasan. Angkat dan letakkan dalam pingan hidangan.3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 s/b minyak untuk tumis bahan sos sehingga wangi.4. Kacau rata sehingga mendideh. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.5. Curahkan kuah sos keatas ikan didalam pinggan hidangan.
















No comments:
Post a Comment