Monday, December 17, 2007

FRUITS COCKTAIL TIRAMISU

Bahan
Kek Coklat
Bahan A
125 gm butter
125 gm gula perang atau kastor
2 biji telur gred B
1 sudu kecil esen vanilla
125 ml susu segar Bahan B [ Ayak ]
150 gm tepung gandum
20 gm serbuk koko
1 sudu kecil nescafe instant
1 sudu besar baking powder

Cara
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi. Masukkan esen vanilla
3. Masukkan Bahan B yg telah diayakkan berselang seli dengan susu segar.
4. Kacau rata dgn senduk kayu.
5. Masukkan dalam loyang 10 x 10 inci yg telah dilapikkan kertas dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 25-30 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan topping keju.

Topping Keju Bahan krim keju:
250 gm keju cream philidephia
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air agar-agar [didihkan 150ml air + 1 s/b serbuk agar-agar]
1 cawan yogurt perisa buahan
1 tin buah2 koktel
1/2 cawan air dalam buah2 koktel
Cara:
1. Tapiskan fruits coktel.
2, Pukul keju cream dan gula sehingga rata/lembut.
3. Masukkan yogurt dan pukul lagi.
4. Masukkan agar-agar cair dan jus buah koktel dan kacau rata.
5. Tuangkan atas kek coklat dan sapukan rata.
6. Taburkan buah2 koktel dan sejukkan dalam petiais beberapa jam.
7. Potong dan hidangkan.

No comments: